Höstens vinlåda innehåller flera bekantingar och som alltid är vinerna ekologiska eller biodynamiska. Låt oss börja med två röda viner från Frankrike. Den ena kommer från Madiran och består mestadels av den lokala druvan tannat från gamla vinrankor. Det andra röda vinet är en smakrik cabernet franc från kalkrik jordmån i Puy-Notre-Dame i Loire. Det tredje röda vinet är en aptitretande chianti från Toscana. Det sista röda vinet är en frisk pinot noir från Baden och som lagrats på stora ekfat.
De två vita vinerna är båda biodynamiska och kommer från Tyskland. Den ena är en nervkittlande och ofiltrerad chardonnay från Pflaz och som lagrats på ekfat. Det andra vita vinet kommer i en fruktig stil och består mestadels av druvan scheurebe som växer på berget Rochusberg i Rheinhessen.
Det här är eldsjälarna bakom höstens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.
Den pittoreska byn Niederkirchen ligger mitt bland Pfalz historiska vingårdar. Här har tre unga bröder fått fria tyglar att skapa sina unika viner. De är verkligen inte förutsägbara så som tyska viner påstås vara. Efter några års väntan är vi glada att återigen kunna presentera deras kompromisslösa chardonnay, framställd helt utan tillsatser.
I nästan tio år har vi följt det strävsamma paret Erik och Carolin Riffel. Här presenterar vi deras nya projekt med den tyska korsningen scheurebe, som i detta vin får en fransk touche av sauvignon blanc. Druvorna odlas biodynamiskt på Rochusberg i Bingen, belägen vid den majestätiska floden Rhen.
Här presenterar vi en ny årgång chianti från kollektivet Paterna. Det lilla toskanska kooperativet utgörs av en grupp eldsjälar som lever ett enkelt liv i symbios med naturen. Kollektivet leds idag av Marco Noferi och Tamara Scarpellini. Vi tar tacksamt emot deras aptitretande husvin som får det att kurra i magen.
Det var ett tag sedan vi lade en pinot noir i lådan. Den mycket känsliga druvan ställer höga krav på både plats och odlare. Priserna blir därefter. Att vi dessutom kräver att vinet ska vara ekologiskt gör inte saken lättare. Vårt val föll på Holger Koch som odlar druvan småskaligt i Baden. Här presenterar vi hans finessrika spätburgunder, som druvan kallas på tyska.
Jonathan Maunoury är kemisten som sadlat om till naturvinsbonde i Loire. Här hittade han en liten pärla till vingård i Puy Notre Dame vars förra ägare odlat ekologiskt i över tjugo år. För andra gången presenterar vi hans cabernet franc som framställs mycket småskaligt och helt utan tillsatser.
I sydvästra Frankrike döljer sig en skatt av små vinområden som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. Simon Capmartin representerar en ny generation vinbönder i den historiska regionen Madiran. Han spelar rugby på fritiden och odlar den lokala stoltheten tannat som det här vinet nästan helt består av.