Vårens låda innehåller några gamla bekanta och några helt nya vänner. Låt oss börja med tre röda viner från Italien. Från ön Lipari, strax utanför Sicilien, kommer ett smakrikt rött som består mestadels av den lokala druvan corinto. Det andra röda vinet är en barbera från Umbrien och kommer i en aptitretande stil. Det tredje röda vinet är en fruktig sangiovese odlad på hög höjd i Toscana. Det sista röda vinet är från Frankrike. Det kommer i en frisk stil från en permakultur i den lilla regionen Gaillac i södra Frankrike.
Lådans två vita viner har båda en frisk och mineralrik stil. Det första vita vinet är en chardonnay från en liten vingård i Maconnais i södra Bourgogne och som lagrats länge med sin jästfällning. Det andra vita vinet är en grüner veltliner från en kalkrik vingård på knappa hektaren i Wagram och som lagrats på neutrala ekfat.
Det här är eldsjälarna bakom vårens vinlåda. Hårt arbetande vinbönder som tillämpar ekologiska eller biodynamiska metoder. Vinerna framställs med en liten dos svavel som enda tillsats.
Strax norr om Sicilien gömmer sig sju vulkanöar som är relativt okända jämfört med många andra öar i Medelhavet. Här finns varken stora stränder eller gigantiska hotellkomplex. De flesta besökare är italienare som reser till öarna för att njuta av lugnet och den storslagna naturen. Färjorna går frekvent till den största ön Lipari. En kort taxiresa från hamnen ligger vineriet Tenuta di Castellaro.
Francesco Annesanti odlar småskaligt i en oupptäckt del av Umbrien – Italiens gröna hjärta. Han sköter arbetet nästan helt själv och lyckas med konststycket att framställa vin utan några som helst tillsatser. Hemligheten är perfekta druvor och koll på minsta detalj. Till och med etiketten klistrar han på för hand.
I slutet av skörden mötte vi upp med Simone Zemella på Tenuta La Novella – en biodynamisk oas i det historiska vinområdet Greve in Chianti. Här, på hög höjd, växer regionens stolthet sangiovese sida vid sida med skog och olivträd.
Den unga vinbonden Charles Bonnafont har vi följt i snart tio år. Han är eldsjälen i Gaillac som tagit till sig bondförnuft från den äldre generationen för att möta morgondagens utmaningar. Hans husvin “impeccable” tröttnar vi aldrig på. Varje årgång bär på sin unika karaktär.
Den som letar kan fortfarande hitta viner i Bourgogne till rimliga priser. Långt från de världsberömda vingårdarna, i Mâconnais, fann vi Estelle och Baptiste Philippe. Paret håller en låg profil och låter sina ambitiösa viner tala för sig själva. Här presenterar vi deras chardonnay för första gången, från den lilla ekologiska vingården Les Thorains på knappa en och en halv hektar.
Vi upptäckte vinerna från Hanauerhof tack vare den österrikiska vinprofilen Lucia Laggner. Hon anordnar provningar i sin hemstad Graz och skriver för den nischade plattformen Kalk & Kegel, som fokuserar på tysktalande vinbönder, främst småskaliga och ekologiska. En profil som perfekt passar Christoph Strell.